Jak se zbavit plísně nohou s přípravky Mykored a Pedibaehr

Trápí vás plísně nehtů nebo chodidel a nevíte, jak se jich zbavit? Vyzkoušeli jste volně prodejné přípravky na léčbu mykózy, ale nepomáhají? Možná jen ve snaze zbavit se těchto nepříjemností nepostupujete optimálně. Připravili jsme pro vás proto návod, jak se zbavit plísně nohou jednou provždy.

Jak léčit plísně nohou?

Plíseň nohou a nehtů není jen estetický problém, ale může způsobovat i bolest a nepohodlí. Plísně se nejlépe šíří v teplém a vlhkém prostředí, rizikovým faktorem jsou proto například veřejné sprchy či bazény, ale také neprodyšná obuv.

V případě, že vás trápí plíseň nehtů nebo chodidel, máte v podstatě dvě možnosti:

  • Navštívit specialistu – pedikéra nebo podologa
  • Pustit se do léčby sami doma, za pomoci volně prodejných přípravků. 

Návštěva specialisty je vhodná nejen kvůli samotnému ošetření, které léčbu podpoří, ale také z důvodu správné diagnózy problému a doporučení vhodných přípravků. Nekomplikované potíže zvládnete vyléčit i sami, není však vhodné koupit první produkt, na který narazíte v drogerii – zjistěte, jak na komplexní péči a zbavte se plísně jednou pro vždy.

diagnostika plísně nohou

Fungují volně prodejné přípravky na léčbu plísně nohou?

Občas nám chodí dotazy, zda vůbec volně prodejné přípravky na léčbu plísně fungují. Tyto přípravky, jako jsou tinktury, krémy a spreje, obsahují řadu účinných látek, které vám opravdu mohou pomoci zbavit se plísně.

Výsledky se však nedostaví jako mávnutím kouzelného proutku – k léčbě plísně je třeba přistupovat komplexně a dlouhodobě. Výsledky používání správného antimykotika se dostaví až za 4–5 měsíců, když odroste napadený nehet.

Proč to funguje? Účinné látky přípravků Mykored a Pedibaehr

Přípravky na léčbu plísně nohou a nehtů značky Mykored a Pedibaehr fungují na bázi několika účinných látek. Patří sem zejména:

  • Kyselina undecylenová, která působí proti širokému spektru plísní a kvasinek (tinktura Mykored)
  • Kyselina benzoová, která pomáhá udržet prostředí nehostinné pro růst plísní (tinktura Mykored)
  • Klotrimazol, který má schopnost narušit buněčnou stěnu plísní (deodorant na plíseň nohou Mykored, ochranný krém na nehty a ochranný krém na kůži Pedibaehr)
  • Oktenidine, který působí jako antiseptikum a má antimikrobiální účinky (tinktura Pedibaehr Medilamin®)
  • Tea tree olej, který nabízí přírodní antiseptické a antimykotické účinky (Podo-forte sprej Pedibaehr).

Každá z těchto látek má vysokou účinnost, je však důležité, aby byl daný produkt použitý správně – na problém, na který je určený a vhodným způsobem. Kromě toho je problém také třeba řešit komplexně. 

plíseň nohou

Návod: Jak na léčbu plísně nohou

Chcete se konečně zbavit plísní nohou? Je to možné. Aby se výsledky dostavily, je však třeba trpělivost a komplexní řešení. Připravili jsme pro vás návod, který vám pomůže. 

  1. Diagnóza plísně

Správná diagnóza je klíčem k účinné léčbě. Problém umí nejlépe diagnostikovat pedikér nebo podolog, ale příznaky můžete odhalit i sami. V případě plísně nohou patří mezi první projevy svědění, zejména mezi prsty, pálení a nepříjemný zápach. Kůže může být suchá, popraskaná a zarudlá. 

Pokud plíseň postihne i nehty na nohou, projevů si všimnete nejdříve na jejich okraji, neléčená plíseň se ale postupně šíří po celé nehtové ploténce. Mezi typické příznaky plísně nehtů patří: 

  • Lámavost a oddělování jednotlivých vrstev nehtu
  • Zbytnělý, hrubý nebo křehký nehet
  • Uvolněný či nadzvednutý nehet
  • Bělavé až žlutohnědé zbarvení
  • Ztráta přirozeného lesku
  • Zanícené nehtové lůžko
  • Deformace nehtu

2. Ošetření nohou a nehtů

Jelikož problém s plísní obvykle není jen povrchový, je třeba jej řešit do hloubky. V případě plísně chodidel je tak nutné před nanesením antimykotika zbrousit kůži. Stejně tak je důležité v případě napadených nehtů nejdříve odstranit část, která je viditelně napadená mykózou, a až poté nanést vhodný přípravek. 

Podle závažnosti problému je odstranění části nehtu napadeného mykózou možné například jeho lehkým zbroušením nebo hlubokou abrazí provedenou profesionálem. Díky tomu může účinná látka působit cíleně a zvyšuje se šance, že zbytek nehtové ploténky odroste nenapadený.

jak poznat plíseň nehtů

3. Vhodné přípravky proti plísni

Podle toho, jaká plíseň vás trápí, je nutné zvolit vhodné přípravky na její léčbu, jako jsou tinktury a krémy. Volně prodejná antimykotika patří mezi kosmetické přípravky určené na léčbu nehtů napadených mykózou maximálně z 50 procent. U rozsáhlejšího napadení se účinnost snižuje a často je nutné sáhnout po silnějším přípravku od lékaře, případně léčbu doplnit perorálními antimykotiky.

4. Komplexní přístup

Problém s plísní nohou je třeba řešit komplexně. To znamená, že kromě samotné léčby nehtů či kůže, je třeba také dekontaminovat okolí, aby se problém nevracel. Mezi důležité kroky patří:

  • Dezinfekce bot a ponožek
  • Pravidelná dezinfekce podlah
  • Používání zvláštního ručníku na nohy
  • Výměna ponožek minimálně jednou denně
  • Eliminace chůze naboso ve veřejných zařízeních
  • Praní ručníků a koupelnových předložek na 60 °C

5. Dlouhodobý přístup

Přípravky je třeba aplikovat minimálně dvakrát denně, ráno a večer, a v léčbě vytrvat. Jelikož nehty odrůstají pomalu, výsledky se zpravidla dostaví až po čtyřech až pěti měsících léčby. Je proto potřeba problém léčit komplexně a nepřestat s aplikací po pár týdnech.

plíseň chodidel a nehtů

6. Prevence

Nezapomínejte, že nejúčinnější zbraní v boji proti plísním je prevence. Doporučujeme proto nošení prodyšné obuvi, pravidelnou výměnu ponožek, sušení nohou po koupeli a vyhýbání se chůzi naboso v rizikovém prostředí.

Pro úspěšnou léčbu plísně nehtů a chodidel je stěžejní trpělivost a pravidelná péče. Kombinací správné diagnostiky, přípravy, účinných látek obsažených v přípravcích Mykored a Pedibaehr, komplexního přístupu a vytrvalosti zajistíte, že nepříjemná plíseň bude brzy minulostí.