Jak vybrat frézky na nehty podle tvaru, materiálu a hrubosti

Brusky na nehty jsou nepostradatelným pomocníkem při manikúře i pedikúře. Ať už se modeláži nehtů věnujete profesionálně nebo jen doma pro radost, díky brusce je práce jednodušší, rychlejší a preciznější. Pravděpodobně jste si také všimli, že existují desítky různých nástavců na brusky na nehty. K čemu který slouží a jak vybrat ten správný? Čtěte dál a dozvíte se vše důležité.

Využití brusky na nehty

Bruska na nehty umožní rychlejší, preciznější a jednodušší práci při pedikúře a manikúře. Díky různým nástavcům, které se liší tvarem, velikostí, materiálem a hrubostí povrchu, je využijete na mnoho úkonů, mezi které patří zejména:

  • Broušení a leštění nehtů
  • Zarovnání a tvarování nehtů
  • Odstraňování mozolů a kuřích ok
  • Odstraňování gelu či akrylu z nehtů

Brusky na nehty využijete jak na přírodní nehty, tak na úpravu gelových a akrylových nehtů. Stačí si jen vybrat správný nástavec a kvalitní výkonnou brusku.

Materiály nástavců na brusky

Materiál nástavce na brusku má velký vliv na jeho použití. Odvíjí se od něj, zda brusku využijete spíše na přírodní či umělé nehty, na samotné nehty či na kůžičku, ale také v jaké fázi manikúry a pedikúry.

Diamantové nástavce na brusky

Diamantové frézky mají relativně dlouhou životnost a hodí se zejména na úpravu přírodních nehtů. Využijete je také na úpravu kůžičky kolem nehtu, k zarovnání nalepených tipů s nehtem a s hrubší frézkou odstraníte i zrohovatělou kůži na nohou nebo starý gel lak

Keramické nástavce na brusky

Keramické nástavce jsou lehoučké a dlouho si zachovávají ostrost. Při práci se méně zahřívají, což prodlužuje jejich životnost, a jsou vhodné pro osoby s alergií na kovy.

Tvrdokovové nástavce na brusky

Karbidové neboli tvrdokovové nástavce jsou ocelové nástavce vyrobené ze sloučeniny uhlíku s dalšími kovy. Nejčastěji wolframu, který je ceněný pro svou tvrdost a odolnost vůči korozi. Jsou ideální i na odstraňování gelových či akrylových nehtů a vyvíjí velmi málo tepla.

manikúra frézka na nehty

Kameninové a korundové nástavce na brusky

Na leštění a broušení nehtů a na odstranění nehtové kůžičky se skvěle hodí frézky z kameniny nebo korundu. Nejčastěji mají růžovou nebo zelenou barvu a tvar kuličky či kornoutu. Využijete je jak při manikúře, tak při pedikúře.

Silikonové frézky na nehty

Pro úpravu a doleštění nehtů a kůžičky při manikúře i pedikúře využijete silikonové nástavce. Hodí se na přírodní i umělé nehty.

Brusné kotoučky a kloboučky

Brusné válečky a kloboučky jsou pouze na jedno použití. Potřebujete k nim speciální nástavec, na který je nasadíte a po použití váleček či klobouček rovnou vyměníte za nový bez nutnosti dezinfekce. Podle hrubosti je lze využít na jakékoliv nehty.

Nástavec na brusku

Hrubost nástavců na brusky

  • Nejhrubší nástavce využijete na velmi hrubé a poškozené nehty i na odstranění odolných materiálů (akryl, polygel) a ztvrdlé či hrubé kůže. 
  • Středně hrubé frézky se pak hodí na odstranění gelových nehtů, na mozoly, zrohovatělou kůži a deformované nehty. 
  • Jemnější frézky využijete na přírodní nehty, odstranění gel laku, korekci gelu i akrylu a na dočištění kůže. 

Jistě oceníte, že každá frézka má na sobě barevný proužek, který usnadní orientaci v hrubosti. Od nejjemnějšího k nejhrubšímu povrchu jdou barvy postupně od žluté přes červenou, modrou a zelenou až po černou. Kromě toho fialový proužek označuje frézy pro začátečníky a oranžový frézy pro leváky.

Tvar nástavců na brusky

  • Kulička se hodí na péči o nehtovou kůžičku, k odstraňování blanky a k úpravě nehtového valu
  • Plamínek neboli kapka a tyčinka se hodí na péči o nehtovou kůžičku a špatně dostupná místa, například při odstraňování gelu kolem kutikuly
  • Váleček se hodí na broušení a leštění plochy nehtu, ale také na rychlé odstranění materiálu
  • Kužel se hodí na broušení a leštění plochy nehtu i k broušení obtížně dostupných míst kolem kůžičky

Nakonec je třeba vybrat si správný tvar nástavce. Nezapomeňte ale, že přes všechna doporučení, jaký tvar frézky se nejlépe hodí na jednotlivé úkony, záleží zejména na vašich preferencích. Vyzkoušejte proto, co vám bude vyhovovat.