Jak správně pečovat o nohy diabetiků

Pokud máte cukrovku, měli byste nohám věnovat mimořádnou pozornost. Důkladná péče o nohy je velmi důležitá. Trvale zvýšená hladina cukru v krvi může způsobit poškození nervů v chodidlech a bércích. Onemocnění diabetes mellitus způsobuje také poruchy krevního oběhu. Následkem toho dochází ke zhoršenému hojení ran, což může vést k závažným kožním infekcím a vředům (diabetická noha).

V důsledku toho může vzniknout celá řada problémů. Kůže je pak velmi suchá, křehká a má tendenci praskat. To mohou být vstupní body pro choroboplodné zárodky. Nohy jsou tak náchylné na zranění, kterých si postižení často všimnou až v pozdním stádiu. Pokud nejsou chodidla pravidelně kontrolována, může se i drobné poranění změnit v otevřenou ránu. Proto je důležité při onemocnění cukrovkou o nohy a nehty svědomitě pečovat. Pravidelná péče o nohy může předejít syndromu diabetické nohy.

Kontrolujte své nohy každý den

V zásadě byste měli nohy kontrolovat každý den. Nejlépe ve stejnou dobu, za dobrého světla a pomocí zrcátka, abyste mohli pečlivě prohlédnout i plosku nohy. Protože čím dříve zaznamenáte puchýře, zarudnutí, řezné rány, praskliny mezi prsty či jiné problémy, tím rychleji se můžete nechat ošetřit u lékaře.

Péče o nehty na nohou

Nehty na nohou byste si měli ostříhat jednou týdně a to nejlépe po umytí a vysušení nohou. Používejte nůžky na nehty speciálně vyvinuté pro potřeby diabetiků. Tyto nůžky mají zaoblenou špičku a hrany , čímž eliminují riziko poranění. Nehty na nohou stříhejte rovně a ostré rohy v případě potřeby jemně zaoblete pilníkem. Tím se zabrání zarůstání ostrých hran nehtu do kůže.

Péče o pokožku nohou

Když je pokožka nohou suchá a popraskaná, plísňové infekce a pomalé hojení ran se stávají velkým problémem. Diabetická pokožka vyžaduje zvláštní péči. Používejte produkty přizpůsobené speciálním potřebám diabetické pokožky. Moderní přípravky dodávají suché pokožce dostatek vlhkosti a snižují riziko infekce. O své nohy pečujte speciálními pěnami a krémy bez vonných látek a konzervačních látek.

Pěny a krémy s obsahem urey, která váže vlhkost suchou a popraskanou pokožku hydratují. Další účinnou složkou je mikrostříbro, které má antibakteriální vlastnosti a pomáhá předcházet zánětům.

Dopřejte si koupel nohou

Před ošetřením nohou, jako je stříhání nehtů nebo ošetření mozolů, si dopřejte koupel nohou. Po koupeli, kdy je pokožka poddajná, můžete snadno odstranit mozoly. K odstranění ztvrdlé kůže se doporučuje pemza. Neodstraňujte ale příliš mnoho ztvrdlé kůže najednou, jinak roste rychleji a vytvoří ještě silnější vrstvu. Proti mozolům pomáhají i masti redukující tvorbu zrohovatělé pokožky.

Zásady správné koupele:

  • Pacienti s diabetickým poškozením nervů se mohou snadno opařit. Kontrolujte pomocí teploměru, aby teplota vody byla v rozmezí 30–35 °C.

  • Koupel by neměla trvat déle než pět minut, jinak se pokožka příliš vysuší, změkne a usnadňuje pronikání bakterií.

  • Vždy nohy pečlivě osušte a to i mezi prsty. Plísňovým patogenům se daří v teplém a vlhkém prostředí a mohou se snadno množit.

  • Pokud máte poraněnou nohu, vyhněte se koupeli nohou.

Ochrana nohou diabetiků

Pokud už jsou postiženy nervy chodidla, jsou chodidla méně citlivá na vnější podněty jako je dotyk, bolest, teplo nebo chlad. Citlivost na bolest je snížena, takže menší rány nebo dokonce kamínky v botě nejsou cítit. Proto je nutné nohy chránit.

Tipy pro ochranu nohou diabetiků:

  1. Noste vždy dobře padnoucí ponožky bez škrtícího okraje.

  2. Noste ponožky s vysokým podílem bavlny.

  3. Chraňte nohy před slunečním zářením a horkem.

  4. Nepokládejte na nohy termofory nebo elektrické přikrývky.

  5. Chraňte nohy před vysokou teplotou v blízkosti krbu nebo otevřeného ohně.

  6. Noste obuv s dostatkem místa pro prsty, nejlépe ortopedickou. Boty z měkké kůže jsou ideální, protože umožňují dobrou cirkulaci vzduchu kolem nohy.

  7. Nevhodné jsou špičaté boty nebo boty na vysokém podpatku.