Krémy na ruce! Jak zajistit hydrataci a ochranu jemné pokožce rukou.

  Ruce jsou naší vizitkou

  Naše ruce jsou zaměstnány po celý den. Fungují nejen jako nástroje, ale také vyjadřují naše slova, podporují komunikaci, občas dokonce prozradí více, než bychom chtěli. Například ukazují náš věk, druh práce, kterou vykonáváme, ale také jak o své ruce pečujeme. Pokud našim rukám nevěnujeme dostatek času a péče, rychle se vysuší a popraskají.

  Je to způsobeno především tím, že zejména kůže na hřbetu ruky je velmi tenká a nemá téměř žádnou tukovou tkáň. Dlaně se musí obejít zcela bez mazových žláz. Přesto mají naše ruce přirozený ochranný film z tuků, které chrání naše ruce před vysoušením, dráždivými látkami a negativními vlivy prostředí. Ruce jsou stejně jako obličej vystaveny slunečnímu UV záření, volným radikálům, v létě horku a v zimě mrazivému vzduchu a suchému vzduchu z topení.

 Jak krémy chrání naše ruce

   Krémy na ruce zajišťují důležitou a vyváženou ochranu při péči o ruce. Účinné krémy na ruce obvykle obsahují glycerin anebo ureu(močovinu). Urea váže vlhkost v pokožce a proto je vhodná pro velmi suché ruce. Bambucké máslo a olivový olej v krémech na ruce poskytují mastné kyseliny, které pokožku zklidňují a regenerují.

  Krémy na ruce se skládají převážně z vody, aby obohatily vlhkost pokožky. Používají se také různé kombinace účinných látek. Mohou například obsahovat rostlinné extrakty, vitamíny, proteiny, glycerin a oleje. Glycerin pomáhá udržovat vlhkost v pokožce. Totéž platí pro tukové složky a oleje, které mají chránit před vlivy prostředí. Ingredience jako olivový, mandlový, jojobový olej a bambucké máslo také dodávají pokožce extra vlhkost a účinně přispívají k hebké pokožce. Jako základ krému se používají tuky, jako je lanolín.

  Pokud máte problémy se suchou pokožkou, držte se dál od ropných produktů, tedy parafínů. Také byste se měli vyhnout silně parfémovaným krémům, protože ty mohou vyvolat alergie.

  Jak se krémy používají

  Používání dobrého a účinného krému na ruce by se mělo stát stejným zvykem, jakým je mytí rukou. Ruce by se měly masírovat alespoň dvakrát denně krémem nebo emulzí s obsahem kvalitních pečujících látek. Pokud je pokožka suchá a chudá na vlastní kožní tuky nebo je vystavena velké zátěži, je nezbytné ruce mazat po každém mytí.

  Krém se nanáší krouživými pohyby na hřbet ruky. Pak přijdou na řadu prsty, jako byste si chtěli nasadit rukavici. Nezapomeňte na prostor mezi prsty, na konečky prstů a také na záhyby nehtů. Nakonec ošetřete dlaně, zápěstí a podle potřeby i předloktí. Pokud vaše ruce zůstanou i přes veškerou snahu drsné, naneste na ruce silnou vrstvu krému, nasaďte si bavlněné rukavice a nechte působit přes noc. Nebo použijte pečující masku na ruce s rostlinnými výtažky. Za takovou péči budete odměněni nádhernýma rukama.

   Náš tip

  Krém na ruce nedávejte pouze na umyvadlo, ale i na pracovní stůl nebo na noční stolek. A na cesty je nejlepší vzít si krém na ruce v cestovní velikosti do kabelky nebo do kapsy bundy.