Krémy na ruce! Jak zajistit hydrataci a ochranu jemné pokožce rukou

Ruce jsou naší vizitkou, proto bychom neměli zanedbávat jejich opečovávání. Jak krémy na ruce fungují, proč je důležité je pravidelně používat a kdy a jak je nejlépe nanášet?

Ruce jsou naší vizitkou

Z našich rukou se dá vyčíst ledasco – nejen budoucnost. Podle toho, jak ruce vypadají, můžeme odhadnout například věk, druh práce, životní styl, ale také to, jak o sebe pečujeme. Pokud svým rukám nevěnujeme dostatek času a péče, rychle se vysuší a popraskají. Proč tomu tak je?

  • Kůže na hřbetu ruky je velmi tenká a nemá téměř žádnou tukovou tkáň
  • Na dlaních nejsou žádné mazové žlázy (přesto mají ruce přirozený ochranný film, který je chrání před vysoušením, podrážděním a vlivy prostředí)
  • Ruce jsou stejně jako obličej celoročně vystaveny slunečnímu záření, volným radikálům, suchému vzduchu a extrémním teplotám

Jak krémy chrání naše ruce

Krémy na ruce zajišťují důležitou a vyváženou ochranu při péči o ruce díky specifickým látkám ve svém složení:

  • Jako základ krému se používají tuky, jako je lanolín.
  • Krémy na ruce obsahují vysoké procento vody, ale dodaly vlhkost pokožce
  • Účinné krémy na ruce obvykle obsahují glycerin anebo ureu (močovinu), která váže vlhkost v pokožce a proto je vhodná pro velmi suché ruce
  • Bambucké máslo, mandlový, jojobový, olivový olej a další tuky v krémech na ruce poskytují mastné kyseliny, které pokožku zklidňují, regenerují a chrání před vlivy prostředí
  • Mohou obsahovat rostlinné extrakty, vitamíny, proteiny nebo glycerin, který pomáháv pokožce udržovat vlhkost
  • Pokud máte problémy se suchou pokožkou, držte se dál od ropných produktů, tedy parafínů a silně parfémovaných krémů, které mohou vyvolat alergie

Jak používat krém na ruce

Používání kvalitního krému na ruce by se mělo stát stejným zvykem, jakým je samotné mytí rukou. Ruce by se měly masírovat alespoň dvakrát denně krémem nebo emulzí s obsahem kvalitních pečujících látek. Pokud je pokožka suchá nebo je vystavena velké zátěži, je vhodné ruce mazat po každém mytí.

Krém nanášejte krouživými pohyby na hřbet ruky, poté přijdou na řadu prsty, jako byste si chtěli nasadit rukavici. Nezapomeňte na prostor mezi prsty, na konečky prstů a také na záhyby nehtů. Nakonec ošetřete dlaně, zápěstí a podle potřeby i předloktí. Pokud vaše ruce zůstanou i přes veškerou snahu drsné, naneste na ruce silnou vrstvu krému nebo použijte pečující masku na ruce, nasaďte si bavlněné rukavice a nechte působit přes noc. Za takovou péči budete odměněni nádherně hebkou pokožkou.

Tip: Krém na ruce nenechávejte pouze v koupelně, ale dejte ho na pracovní stůl, noční stolek a na cestách u mějte vždy po ruce krém v cestovní velikosti do kabelky nebo kapsy.