Jak správně odstranit nehtovou kůžičku

Nevzhledná, suchá a neupravená kůžička kolem nehtů může pokazit dojem z jinak perfektní domácí manikúry.

Nehtová kůžička je ve skutečnosti velmi praktická, protože chrání nehtové lůžko před napadením choroboplodnými zárodky. Proč by tedy měla být odstraněna?

Jde hlavně o krásu nehtů. Silná nebo natržená kůžička, která zasahuje až do nehtů často vypadá zanedbaně. Nejde jen ale jen o vizuální dojem. Záděry mohou způsobovat bolestivé záněty.

Při odstranění kůžičky, ale může dojít k mnoha chybám. Pokud odstraníte příliš mnoho, riskujete, že kůžička zrohovatí a dorůstá tlustší. Proto by se měla kůžička odstraňovat velmi opatrně a odstranit jí vždy co nejméně. To je důležití rovněž pro ochranu citlivé pokožky a nehtového lůžka.

 

Častá chyba: Špatný nástroj

Nikdy nestříhejte jemnou nehtovou kůžičku běžnými nůžkami nebo nůžkami na nehty. Po takovém zákroku se bude kůže třepit ještě více a zánět je nevyhnutelný.

Jak na to správně?

Vždy používejte nůžky či kleštičky na nehtovou kůžičku, které byly vyvinuty speciálně pro tuto citlivou oblast a jsou mnohem přesnější než běžné nůžky.

jak-spravne-osetrit-nehtovou-kuzicku-800-614-px

1.krok: změkčení nehtové kůžičky

Pokud se rozhodnete kůžičku odstranit, měla by se nejdříve zjemnit. Jednoduše nalejte do misky trochu vlažné vody a koupejte si v ní ruce asi pět minut. Pokud se chcete obejít bez vodní lázně, můžete použít odstraňovače kůžičky, které chemicky změkčují kůžičku nehtů.

2.krok: zatlačte kůžičku zpět

Když je kůžička měkká lze jemnou kůžičku zatlačit. Kůžičku jemně zatlačte manikúrními nástroji určenými na zatlačování nehtové kůžičky, které citlivou pokožku příliš nenamáhají.

3.krok: odstřihněte přebytečnou kůžičku

A nyní přebytečnou kůžičku uchopte čelistmi kleští nebo nůžek na kůžičku a ustřihněte. Nestříhejte příliš hluboko jinak hrozí riziko zánětu.

4.krok: pečujte o nehtovou kůžičku

Poté byste se měli věnovat pravidelné péči o kůžičku. Aby kůžička nebyla suchá a popraskaná, potřebuje pravidelně hydratovat. A to nejlépe denně. Při promazávání rukou se proto zaměřte i na kůžičku kolem nehtů a nad nehtovým lůžkem. Můžete použít speciální oleje určené přímo na nehtovou kůžičku, ale dobře vám poslouží jako domácí prostředek i čistý olivový olej.