Jak správně odstranit nehtovou kůžičku

Nehtová kůžička je velmi důležitá, jelikož chrání nehtové lůžko před napadením choroboplodnými zárodky. Když je ale nevzhledná, suchá a neupravená, snadno pokazí dojem z jinak perfektní domácí manikúry. Proč je péče o kůžičku důležitá a jak na ni? 

Proč řešit nehtovou kůžičku?

Jak jsme psali hned na začátku, nehtová kůžička je velmi praktická a důležitá. Aby však nekazila dojem z celkové manikúry, je třeba se o ní starat. Silná nebo natržená kůžička, která zasahuje až do nehtů vypadá zanedbaně, a navíc mohou vznikat záděry, nebo dokonce bolestivé záněty nehtového lůžka.

Při péči o kůžičku však může dojít k mnoha chybám. Odstranění příliš velkého množství například vede k zrohovatění kůžičky a ke ztrátě jejích ochranných vlastnosti. Velkou chybou je také stříhání nehtového kůžičky běžnými nůžkami, ale také nůžtičkami nebo kleštičkami na nehty. Ty mohou způsobit roztřepení kůže, což vede k rozvoji zánětu.

jak pečovat o ruce

Jak na péči o nehtovou kůžičku krok za krokem

Péče o nehtovou kůžičku je důležitou součástí domácí manikúry, není na ní ale nic složitého. Stačí postupovat podle našeho návodu a vyhnout se zbytečným chybám.

1. krok: Změkčení nehtové kůžičky

Předtím než budete kůžičku jakkoliv upravovat, je potřeba ji změkčit. Jednoduše nalijte do misky trochu vlažné vody a ponořte do ní ruce asi na pět minut. Alternativou je použití speciálního odstraňovače kůžičky, který kůžičku chemicky změkčí.

2. krok: Zatlačení nehtové kůžičky zpět

Když je kůžička měkká, jemně ji zatlačte dřívkem nebo speciálním nástrojem na zatlačení kůžičky, který citlivou pokožku příliš nenamáhá.

3. krok: Odstřižení přebytečné kůžičky

Na odstřižení přebytečné kůžičky vždy používejte nůžky či kleštičky na nehtovou kůžičku, které byly vyvinuty speciálně pro tuto citlivou oblast a jsou mnohem přesnější než běžné nůžky. Přebytečnou kůžičku jejich pomocí uchopte a zastřihněte – nestříhejte však příliš hluboko jelikož hrozí riziko zánětu.

4. krok: Péče o nehtovou kůžičku

Jakmile budete s výsledkem spokojení, dopřejte nehtovému okolí vhodnou péči. Můžete použít hydratační krém a olej speciální oleje určené přímo na nehtovou kůžičku, případně alespoň čistý olivový olej. Abyste předcházeli suché a popraskané kůži, je vhodné ruce pravidelně hydratovat, ideálně každý den. Při promazávání se zaměřte i na kůžičku kolem nehtů a nad nehtovým lůžkem. Můžete použít speciální oleje určené přímo na nehtovou kůžičku