Jak poznáte zánět nehtového lůžka a jak mu předcházet?

Zánět nehtového lůžka většinou vzniká bakteriální infekcí nehtového lůžka. Postihuje nehty na rukou i na nohou a vyskytuje se poměrně často. Tvoří přibližně 30 % všech infekcí, které postihují ruce.

Příznaky zánětu nehtového lůžka

Akutní zánět nehtového lůžka je projevuje zarudnutím postižené oblasti kůže. Kůže kolem nehtu svědí, poté se objeví otok, kůže je zarudlá a může být přehřátá. Také se přidá mírná až silná bolest, která je typicky pulzující. Zpočátku se vyskytuje pouze při tlaku, ale po několika dnech mohou postižené prsty bolet i bez podráždění.

Pokud se silná bolest dostaví i bez tlaku, raději se poraďte s lékařem. U zánětu nehtového lůžka se v průběhu několika dnů vytvoří hnis pod nehtem. Právě tento hnisavý otok obvykle způsobuje bolest. Otok může prasknout sám, což způsobí, že hnis vyteče přes boční okraje nehtu. Někdy je ale třeba otevřít jej chirurgicky.

Chronický zánět nehtového lůžka

Chronický zánět nehtového lůžka se může vyvinout z akutního, pokud existují další rizikové faktory jako např. zarostlý nehet. Chronický zánět je zpravidla méně bolestivý a postihuje více nehtů. Většinou postihuje lidi, jejichž imunitní systém je oslaben v důsledku chronického onemocnění, jako je např. diabetes mellitus, nebo ty, kteří opakovaně přicházejí do styku s látkami poškozujícími kůži.

Kdy k lékaři?

Pokud se zánět nehtového lůžka ponechá delší dobu bez léčby, může dojít k deformaci a k narušení růstu nehtu. S každým zánětem ale nemusíte ihned k lékaři. Pokud máte zdravý imunitní systém, můžete pár dnů počkat, zánět se často zahojí sám. Lékaře byste měli navštívit nejpozději, pokud nedojde ke zlepšení do tří dnů nebo se příznaky zhoršují.

Pozor! Lidé, kteří mají chronické onemocnění jako je cukrovka, poruchy krevního oběhu nebo oslabený imunitní systém, by rozhodně měli navštívit lékaře co nejdříve.

Jak vyléčit zánět nehtového lůžka doma

V případě mírného zánětu často pomáhají jednoduchá opatření jako koupele, dezinfekční roztoky a krémy.

Na počátku pomáhají teplé koupele s protizánětlivými bylinnými přísadami jako je heřmánek, ve kterých dvakrát denně po dobu asi 20 minut koupejte postižené prsty na rukou nebo na nohou. To změkčuje nehet a usnadňuje odtok hnisu. Po koupeli byste měli použít dezinfekční roztok. Někteří pacienti si obvazují prsty na rukou nebo nohou, aby s nimi zpočátku nešlo hýbat – znehybnění podporuje hojení.

Tip: V lékárně jsou k dispozici volně prodejné léky na zánět nehtového lůžka ve formě krémů, mastí nebo tinktur. Lék, který obecně působí hojivě na kůži je gel na popáleniny a rány.

Prevence zánětu nehtového lůžka

Hlavní prevencí zánětu nehtového lůžka je kvalitní péče o nehty:

  • Při péči o nehty dávejte pozor abyste nepoškodili okolní kůži
  • Stříhejte nehty na nohou rovně a ostré hrany zaoblete pilníkem, aby nehty nezarůstaly
  • Při manikúře jemně zatlačte nehtovou kůžičku pomocí manikúrního nástroje a pokud ji chcete odstranit, používejte vždy speciální kleště nebo nůžky na nehtovou kůžičku, jinak hrozí třepení a poškození kůžičky
  • Hydratujte ruce, používejte krém na ruce a na nehtovou kůžičku
  • Koupel nohou a rukou, výživné krémy a oleje zjemňují pokožku a usnadňují následnou péči
  • Při práci na zahradě nebo při kontaktu s chemikáliemi používejte ochranné rukavice
  • Noste padnoucí obuv, která není příliš těsná
  • Ruce a nohy udržujte v suchu a chraňte před chladem
  • Lidé s diabetes by měli okamžitě navštívit lékaře, pokud je bolí prsty, aby se zabránilo rozvoji závažné infekce