Nehty jako zrcadlo zdraví

Stav nehtů na rukou a na nohou hodně vypovídá o našem zdraví. Deformované nehty na nohou, rýhy, bílé skvrny, křehké nehty a mnoho dalších změn na nehtech jsou známkou nemoci. Ve změnách nehtů se mohou projevit například poruchy krevního oběhu, metabolická onemocnění, jako je diabetes nebo anémie. Pokud zjistíte, že vaše nehty vypadají jinak než obvykle, navštivte lékaře.

Devět nejčastějších změn na nehtech:

1. Křehké nehty

Časté mytí rukou, používání odlakovače a  čistící prostředky přispívají k vysoušení nehtů a ty se stávají křehké a lámavé. Také onemocnění štítné žlázy, nedostatek vitamínů A a B , vápníku, zinku  a železa může vést k lámavosti nehtů.

Jak zabráníte vzniku křehkých nehtů: 

  • pro lepší ochranu nehtů používejte při ručním mytí nádobí rukavice
  • pokud vám nehty zkřehly od laku a odlakovače, je nejlepší se jim vyhnout, dokud se nehty nezotaví
  • v případě nedostatku vitamínů a minerálů doplňte chybějící vitamíny pomocí doplňků stravy
  • pokud si myslíte, že vám vitamíny nechybí, vyhledejte lékařskou pomoc
  • to platí i v případě podezření na onemocnění štítné žlázy

2. Bílé skvrny

Nejčastěji se bílé skvrny objevují jako následek drobného poranění. Vznikají při běžné práci, takže si ani nevšimnete, že k nějakému poranění došlo. Mají podobný původ jako modřiny. Již vzniklé skvrny odstranit nejde, musíte počkat až odrostou.

3. Bílé nebo modré nehty

Modré nehty a konečky prstů naznačují poruchu krevního oběhu. Modrá barva se vyskytuje, když je v krvi nedostatek kyslíku. Příčinou může být nachlazení, slabé srdce nebo plicní onemocnění. Je vhodné nechat si modré nehty zkontrolovat lékařem.

Pokud naopak nehty a konečky prstů zbělají může se jednat o Raynaudův  syndrom. Jedná se o funkční oběhovou poruchu  malé tepny v prstech a na rukou se stahují kvůli chladu více než normálně a znemožňují tak zásobovat postiženou oblast okysličenou krví. Onemocnění je častější u žen než u mužů.

4. Černé nehty

Ve většině případů je za tmavým až černým zbarvením modřina pod nehtem po poranění prstu. I když si takové takové zranění třeba ani nepamatujete, pohmoždění nehtu mohlo způsobit, že se modřina vytvořila pod nehtem, takže nehty vypadají modré až černé. Zbarvení postupně odroste.

Pokud ale černé zbarvení nehtu zůstává delší dobu beze změny, příčinou může být melanom. V takovém případě určitě doporučujeme konzultaci s lékařem.

5. Žluté nehty na rukou a nohou

Žluté zbarvení může mít různé příčiny. Například pokud kouříte, nikotin v cigaretách zbarví vaše prsty i nehty nažloutle. Také se vyskytuje při onemocnění žloutenkou a po léčbě tetracykliny.

Žluté zbarvení nehtů je charakteristické pro plísňové onemocnění. Zpočátku způsobuje sotva viditelné bělavé skvrny, ale pokud se neléčí, infekce postupuje dále a zbarvuje nehty žlutě až do hněda. Plísňové onemocnění provází také svědění a je infekční.

6. Rýhy na nehtech

Podélné rýhy jsou obvykle projevem stárnutí a nemají žádnou patologickou příčinu. Je to dáno tím, že se s věkem snižuje průtok krve do nehtů, což má za následek rýhy. U někoho se rýhy objevují již po 35. roce života.

Ale podélné rýhy se mohou vyskytovat také u trávících poruch, revmatoidní artritidy nebo lupénky.

 Příčné rýhy způsobují hormonální výkyvy, metabolické poruchy při nezdravé stravě, stres nebo vlivy prostředí. Ale také mohou být projevem vedlejších účinků některých léků, jako jsou antibiotika nebo cystostatika.

7. Vypouklé nehty (vzhled hodinového sklíčka)

Tato deformace nehtů vytváří tzv. paličkové prsty a poukazuje na závažné onemocnění vnitřních orgánů, jako je chronické srdeční selhání, hepatitida, zánětlivé onemocnění střev nebo plicní onemocnění. Pokud si u sebe všimnete takovéto změny na nehtech, navštivte lékaře, aby určil příčinu deformace nehtů.

8. Plíseň na nehtech

Nejčastěji se vyskytuje u nehtů na nohou. Je to infekční onemocnění, kterému svědčí vlhké a teplé prostředí a proto se většina lidí nakazí v bazénech, saunách nebo v hotelových sprchách. Plíseň napadne nejdříve volný okraj nehtu a potom se postupně rozšíří na celý nehet.

Typické projevy plísňového onemocnění  je žluté zbarvení nehtů, svědění, lámavé a odlupující se nehty, příčné a podélné drážky a zánět postižených nehtů. Pokud máte podezření na toto onemocnění nehtů, vyhledejte včas lékařskou pomoc, abyste předešli rozšíření infekce na další nehty.

9. Zarostlé nehty

Zarostlé nehty jsou často způsobeny nevhodnou obuví např. příliš těsnými botami, protože onemocnění vzniká mechanickým otlakem. Také nevhodná péče o nehty, kdy nehty nezastřihujeme rovně, ale do oblouku může způsobit zarostlé nehty. Někdy může být příčinou úraz, nadváha nebo metabolická porucha.

Pokud dojde k poškození, nehet roste do okolní tkáně a projevuje se jako zduření nebo otok poblíž nehtu. Po nějaké době se může objevit zánět.

Na zarůstající nehty může pomoci teplá koupel nohou např. s hypermanganem a aplikace hojivé masti na okraje nehtu.

Nejlepší je ale prevence. Vyhněte se těsné obuvi a nehty na nohou vždy stříhejte rovně a ostré konce zapilujte.