Jak pečovat o pokožku rukou v zimě

Péče o pokožku rukou v zimě

V chladném období ruce rychle promrznou a snadno popraskají. Kromě studeného vzduchu škodí pokožce rukou i suchý ohřátý vzduch.

Kůže na našich rukou je tenká. Nemá téměř žádnou tukovou tkáň, pouze několik mazových žláz, které jsou navíc v zimním období téměř neproduktivní. Časté mytí rukou, zejména horkou vodou poškozuje ochrannou vrstvu, která pokrývá celý povrch pokožky. Tato ochranná vrstva (hydrolipidový film) se skládá z vody, tuku a látek rozpustných ve vodě. Film tvoří přirozenou bariéru a má chránit pokožku před vysoušením a pronikáním cizorodých látek. Pokud je ochranná vrstva narušena, dochází k viditelným změnám jako je suchá či drsná kůže, suchý ekzém a svědění.

Hodně namáhané ruce a již poškozená pokožka proto potřebují vydatnější péči, která obsahuje vysoké procento tuku a zároveň stimuluje a regeneruje pokožku.

 

Myjte si ruce ve vlažné vodě

Pryč s bacily a viry! Ano, dobrá hygiena rukou je důležitá pro ochranu před infekcemi. Ale i samotná voda rozpouští tuky z pokožky. Dezinfekční prostředky s obsahem alkoholu bohužel zvyšují podráždění ochranného filmu naší pokožky. Proto k mytí používejte jemné mýdlo a vlažnou vodu místo horké.

 

Používejte krém na ruce

Tuky a vlhkost, které z rukou odstraníme se do nich při vhodné péči vrátí. Krémy na ruce zajišťují důležitou a vyváženou ochranu pro péči o ruce v zimě. Účinné krémy na ruce obvykle obsahují glycerin anebo ureu(močovinu). Urea váže vlhkost v pokožce a proto je vhodná pro velmi suché ruce. Bambucké máslo a olivový olej v krémech na ruce poskytují mastné kyseliny, které zklidňují a regenerují.

Krémy na ruce se skládají převážně z vody, aby obohatily vlhkost pokožky. Používají se také různé kombinace účinných látek. Mohou například obsahovat rostlinné extrakty, vitamíny, proteiny, glycerin a oleje. Glycerin pomáhá udržovat vlhkost v pokožce. Totéž platí pro tukové složky a oleje, které mají chránit před vlivy prostředí. Ingredience jako olivový, mandlový, jojobový olej a bambucké máslo také dodávají pokožce extra vlhkost a účinně přispívají k hebké pokožce. Jako základ krému se používají tuky, jako je lanolín.

A jak často byste měli krém na ruce používat? Pokud máte suchou pokožku, nejlépe po každém mytí. Určitě alespoň dvakrát nebo třikrát denně.

Náš tip

Krém na ruce nedávejte pouze na umyvadlo, ale i na pracovní stůl nebo na noční stolek. A na cesty je nejlepší vzít si krém na ruce v cestovní velikosti do kabelky nebo do kapsy bundy.

 

Koupel a masáž rukou pro studené ruce

Co rozmrazí vaše ruce a zároveň o ně pečuje? Koupel rukou a uklidňující masáž vám dodají příjemný pocit tepla. Namočte ruce asi na 5 min do teplé vody s pár kapkami mandlového nebo olivového oleje. Poté jemný peeling odstraní odumřelé buňky. Pokožka rukou je nyní připravena na výživný krém, který jemně vmasírujte a tím i stimulujete krevní oběh.

Pro podporu krevního oběhu, zvláště pokud máte studené prsty, byste měli střídavě držet ruce pod teplou a studenou vodou. Vaše pokožka tak bude opět více zásobena živinami.

 

Používejte rukavice

V zimě noste venku rukavice, které chrání ruce před chladem. Vyhněte se ale rukavicím ze syntetických vláken, protože ty snadno vytváří v rukavicích vlhko a nepřirozené prostředí, ve kterém pokožka rukou trpí.

Rukavice vás ale nechrání pouze proti chladu. Pracovní rukavice ochrání vaše ruce před vysušením i při úklidu nebo při práci na zahradě.