Trápí vás zarostlý nehet? Příčiny a prevence

Zarostlý nehet je jedním z nejčastějších problémů nohou. Zarůstající nehet se obvykle vyskytuje na palci u nohy a postihuje jak muže tak ženy. Boční okraj nehtu nebo ostrý roh nehtu tlačí do nehtového záhybu a způsobuje nepříjemnou bolest, otok a zarudnutí okolní tkáně. Správná péče o nehty může zabránit zarůstání nehtů.

 

Nejčastější příčiny zarůstání nehtu

  • Těsné boty

           Ve většině případů je příčina jednoduše v příliš těsných botách. Nehet se trvalým tlakem ze strany zdeformuje a vtlačí do měkčí tkáně. Jak roste, tlačí se hlouběji do kůže             a nakonec způsobí bolest a zánět. Ten se může rozšířit pod celou nehtovou ploténku.

  • Nesprávná péče o nehty

Zarůstání nehtů na nohou je často způsobeno i nevhodnou péčí o nehty. Pokud jsou nehty zastřiženy příliš krátce nebo nejsou zastřiženy rovně, ale okraje nehtu jsou zaoblené, může rostoucí nehet zarůstat do nehtového záhybu a dráždit a poranit nehtové lůžko, což vede často k zánětu

  • Zarostlý nehet u starších lidí

Zarůstající nehty jsou také běžné u starších lidí. Mohou být vystaveni zvýšenému riziku zarůstání nehtů v důsledku onemocnění jako je cukrovka. Mnoho starších lidí je navíc méně pohyblivých, což ztěžuje péči o nehty u nohou. Nehty s přibývajícím věkem také tloustnou a hůře se tak stříhají.

  • Dědičné formy růstu nehtu, například zakřivené nebo trubkovité nehty

  • Nemoci jako diabetes mellitus a nemoci, které mohou vést k zadržování vody v chodidlech

  • Zpocené nohy

  • Obezita

 

Prevence

Velmi důležitá je správná péče o nohy, zejména stříhání nehtů. Nehty na nohou stříhejte vždy rovně. Potom hrany vyhlaďte pilníkem. Nehty na nohou pilujte vždy rovně a ne kulatě, jinak hrozí zarůstání nehtů.

Pokud jde o obuv, měli byste dbát na to, aby vaše prsty měly dostatek místa. Otevřená nebo prodyšná obuv působí proti nadměrnému pocení.

 

Léčba

Abyste předešli hnisavému zánětu a silné bolesti, je důležité reagovat již při prvních příznacích zarostlého nehtu. Samotný nehet by měl být ponechán tak, aby vyrostl. Můžete použít dezinfekční koupele, antiseptickou mast nebo protizánětlivé tinktury. V každé lékárně vám rádi poradí. Pamatujte ale, že domácí léčba se doporučuje jen v počátcích zánětu.

 Pokud máte silné bolesti, zarudlou a oteklou kůži s hnisem, měli byste raději co nejdříve navštívit lékaře.