Tipy pro dokonalou pedikúru

 Vaše nohy ještě nejsou připraveny na sandálovou sezónu? Krok za krokem vám ukážeme, jak si můžete snadno udělat pedikúru sami doma.

1. Koupel nohy čistí a vyživuje

Každá péče o nohy začíná koupelí nohou. Ta nejen úžasně uvolní, ale také připraví pokožku a nehty na následné ošetření. Do koupele můžete přidat rostlinné nebo éterické oleje, které vodu obohatit o účinné látky Můžete použít i peeling. Vodní lázeň nohou si dopřejte asi pět minut. Ne příliš dlouho, protože jinak pokožka zvrásní a nebude snadné s ní pracovat. Pak nohy opatrně osušte, zejména mezi prsty.

Náš tip: přidejte do koupele trochu soli z Mrtvého moře a olivový olej. Díky směsi oleje a soli bude pokožka pružná a velmi dobře připravena na následnou péči.

2. Odstraňte otlaky a zrohovatělou kůži

Po koupeli jsou nohy uvolněné a pružné, můžete tak snadno odstranit nevzhlednou zrohovatělou kůži. Používá se pedikúrní kámen nebo keramické či nerezové rašple. Rašple nebo pilníky na nohy mají obvykle hrubou a jemnou stranu. Ztvrdlou kůži odstraňte pomocí krátkých plochých tahů a vyhlaďte jemnou stranou škrabky.

Na silně zrohovatělou kůži, otlaky nebo mozoly můžete použít seřezávač kůže žiletkou.

3. Zatlačte nehtovou kůžičku

Po koupeli jemně zatlačte nehtovou kůžičku pomocí manikúrního nástroje určeného k zatlačování kůžičky nebo tyčinky ze dřeva. Pokud je pokožka přerostlá, odstaňte ji pomocí speciálního manikúrního nástroje na odstranění kůžičky nebo pomocí kleštiček na kůžičku.  Přebytečnou kůžičku uchopte čelistmi kleští nebo nůžek a ustříhněte. Nestříhejte příliš hluboko, jinak hrozí riziko zánětu.

Nikdy neodstraňujte kůžičky běžnými nůžkami nebo nůžkami na nehty. Po takovém zákroku se bude kůžička třepit a může dojít i k zánětu. Vždy používejte nůžky či kleštičky na nehtovou kůžičku, které byly vyvinuty speciálně pro tuto velmi citlivou oblast a jsou mnohem přesnější než běžné nůžky.

4. Tvarujte nehty na nohou

Nyní je čas dostat se k nehtům. Nejlepší je stříhat nehty nůžkami na nehty nebo speciálními pedikúrními nůžkami na silnější nehty, případně kleštěmi na nehty.

Na rozdíl od nehtů na rukou není délka a tvar nehtu na nohou otázka vkusu, ale praktičnosti. Příliš dlouhé nehty jsou velmi nepohodlné v uzavřených botách.

Nehty na nohou stříhejte vždy rovně. Potom hrany vyhlaďte pilníkem. Nehty na nohou pilujte vždy rovně a ne kulatě, jinak hrozí zarůstání nehtů a zánět nehtového lůžka. Pilování skleněným pilníkem také zabraňuje plísni nehtů.

5. Naneste krém

Speciální krémy na nohy snižují tvorbu nových mozolů, ale zabraňují také nadměrnému pocení.

Speciální máslo na nohy je ideální pro zjemnění hlavně suchých a rozpraskaných chodidel.

Masky a krémy na nohy mají obzvlášť intenzivní účinek, pokud je dobře vmasírujete a necháte přes noc na ošetřených nohou v bavlněných ponožkách.