Jak dlouho pečujeme o své ruce? Už nejméně 5000 let!

Péče o ruce je pro nás dnes stejně samozřejmá, jako kterákoliv jiná část běžné hygieny. Ve skutečnosti se však o své nehty starali již naši předci a doklady o první manikúře jsou staré asi 5000 let! Pojďte se podívat na některé milníky historie manikúry.

Manikúra a její původ

Slovo manikúra pochází z latiny – konkrétně ze slov manus a cure, tedy ruce a péče. Právě proto se manikúra v češtině píše s čárkou nad u, prestože je uprostřed slova. Stejně jako je tomu vždy, když mluvíme o kúře a odvozeninách ve smyslu péče, léčby a procedur.

První doklady o manikúře jsou pak staré asi 5000 let. Archeologické nálezy dokládají, že egyptští faraonové se o manikúru i pedikúru s nadšením zajímali a pro své krásné nehty si na dvoře drželi specialisty.

Existuje dokonce známý příběh o dvou mistrech manikúry a pedikúry starého Egypta – Nianchchnumovi a Chnumhotepovi, kteří získali hodnost dozorce pečovatelů o nehty v paláci krále Niuserra. Také některé z mumií byly nalezeny s naleštěnými nehty. Jako leštidlo používali starobylí mistři henu.

Manikúry 18. století

staroveka-manikura

Od starého Egypta se posuneme trochu blíže současnosti – do 18. století. Nůžky a další manikúrní nástroje byly důležitou částí kosmetických nebo šicích sad, případně si je ženy věšely přímo na opasek. 

Péče o nehty v Evropě byla v té době docela prostá: stříhání, čištění a leštění pomocí speciální tyčinky pokryté semišem. Speciální pilníky byly vynalezeny mnohem později, některé manikúry však měly již v této době speciální nůžky na nehtovou kůžičku.

Manikúry 19. století

Během 19. století byla manikúra populární nejen u žen, ale také i u mužů. Pánská manikúra byla běžnou součástí hygieny. Standardem byyl krátké, přirozeně vypadající a čisté nehty.

Manikúrní nástroje byly esenciální součástí speciálních cestovních sad spolu s párátky, ušními tyčinkami a parfémy.

Začátek 20. století

Začátkem 20. století se manikúrní sady staly důležitou součástí světového obchodu a manikúry byly dostupné ve většině obchodů. Muži se v této době o své nehty starali mnohem více než dnes. 

Postupem času se průmysl technologie pro péči o nehty vyvíjí a spolu s ním i samotná péče, styl a zdobení. Ručně vyrobené nástroje z nefritu a slonoviny, které používali egyptští faraonové, jsme vyměnili za moderní nástroje. Pořád však existuje velký rozdíl v tom, čím o své nehty pečujeme. Je jen na nás, jestli zvolíme levné napodobeniny, které nadělají více starosti než užitku, nebo kvalitní nástroje od ověřených výrobců.