Jak dlouho pečujeme o své ruce? Už nejméně 5000 let!

  Slovo manikúra pochází z latinského „manus“ – ruka a „cure“ – péče. První doklady o manikúře jsou staré asi 5000 let.

  Archeologické nálezy dokládají, že egyptští faraonové se nadšeně zajímali o manikúru i pedikúru. Pro své krásné nehty si drželi na dvoře specialisty - mistry manikúry a pedikúry..
Je známý příběh o dvou mistrech manikúry a pedikúry starého Egypta, Nianchchnumovi a Chnumhotepovi, kteří získali hodnost dozorce pečovatelů o nehty v paláci krále Niuserra
Některé z mumií byly nalezeny s naleštěnými nehty, jako leštidlo používali starobylí mistři henu.

Manikúry 18. století

staroveka-manikura

  Nástroje v manikúře i nůžky byly důležitou částí kosmetických nebo šicích sad nebo byly prostě pověšeny na opasku nebo na řetízcích u opasku, které žena nosila.
  V té době byla manikúra v Evropě docela prostá: stříhání, čištění nehtů a jejich leštění se provádělo speciální tyčinkou pokrytou semišem.
  Teprve mnohem později byly vynalezeny speciální pilníky. Některé manikúry měly už v této době i nůžky na nehtovou kůžičku.

 

Manikúry 19. století

Během 19. století byla manikúra populární u žen stejně jako i u mužů. Muži se museli starat o své ruce a nehty. V té době délku si lidé udržovali nehty krátké a přirozeně vypadající.

Manikúrní nástroje byly esenciální součástí ve speciálních cestovních sadách spolu s párátky, ušními tyčinkami a parfémy.

Začátek 20. století

Začátkem 20. století se péče o nehty stala důležitou součástí světového obchodu a manikúry byly dostupné ve většině obchodů. Muži v této době používali manikúru mnohem více než dnes.

Postupem času se průmysl technologie pro péči o nehty vyvíjí a spolu s ním i samotná péče o ně a jejich zdobení.

Nemusíme mít neuvěřitelné ručně vyrobené nástroje z nefritu nebo slonoviny, jako egyptští faraonové. Ale i dnes můžeme v nabídce tradičních evropských výrobců najít unikátní ručně zdobené nástroje pro péči o nehty.