Manikúra nebo manikůra? Jak se to řekne správně česky?

Také jste zaváhali, zda máte napsat manikúra nebo manikůra? Nebojte se, nejste v tom sami. Oba výrazy podle Google hledá přibližně stejně uživatelů. Jak je to ale správně?

Manikúra x manikůra

Správně česky se píše jen a pouze manikúra. Jedná se o složené slovo z výrazů mani (z latinského manus = ruce) a kúra, ve významu léčebná procedura. 

Slovo kůra s kroužkem napíšete pouze v případě, že mluvíte o vrstvě, obalu či slupce (například kůra stromů, pomerančová kůra, zemská kůra). Oproti tomu kúra znamená vždy nějaký proces, proceduru či léčbu (odvykací kúra, wellness kúra, léčebná kúra, lázeňská kúra). 

Ale nebojte, ať už ale hledáte manikůru, manikúru nebo manikuru, u nás si určitě vyberete. A vůbec není potřeba se stresovat. Víte, že ještě více lidí hledá slovo manykura, ale také mimikura a jiné roztomilé zkomoleniny? 

5239-PN-damska-manikura-kellermann-cervena-made-in-solingen-otevrena-2

Pedikúra či pedikůra? 

A jak je to se slovem pedikúra, které používáme, když mluvíme o péči o chodidla a nehty na nohou? Analogicky se skládá z kořene pedi (z latinského pedus = noha) a kúra.

Většina lidí si pod slovem pedikúra představí hlavně pedikúrní salon nebo profesionální pedikúru, péči o svá chodidla však zvládnete i z pohodlí domova. Stačí kvalitní sada na pedikúru, kterou můžete doplnit ještě o brusku na paty a brusku na nehty. Připravili jsme pro vás 5 praktických tipů pro dokonalou pedikúru a kompletní návod na pedikúru s bruskou na paty a nehty.