10 kroků: Jak na domácí pedikúru s bruskou na paty a nehty

Domácí pedikúra je skvělý způsob, jak si dopřát neustále krásná chodidla s minimálními náklady. Naše přístroje na pedikúru, jako jsou brusky na paty, vám celý proces zjednoduší a se správným vybavením a trochou cviku si můžete dopřát stejně účinnou péči, na jakou jste zvyklí z kosmetického salónu.

Výhody domácí pedikúry

Kvalitní péče o chodidla je důležitá nejen z estetického, ale zejména ze zdravotního hlediska. Je pouze potřeba se rozhodnout, zda se vydáte do nehtového studia na profesionální pedikúru, nakoupíte potřebné vybavení a pustíte se do domácí pedikúry, nebo domácí a profesionální péči zkombinujete. Proč se domácí pedikúra vyplatí?

  • Pohodlí a jednoduchost: Není potřeba se nikam objednávat, dojíždět, čekat v nehtovém studiu, ani řídit svůj rozvrh podle plánované návštěvy salonu

  • Minimální náklady: Pravidelné návštěvy nehtového studia se projeví na vašem rozpočtu, zatímco investice do kvalitních nástrojů na pedikúru je jednorázová

  • Hygiena: Pokud používáte nástroje na pedikúru jen vy a dobře se o ně staráte, můžete si být jistí dodržením hygieny

Na druhou stranu i návštěva profesionálního salonu má své výhody. Můžete si užít chvilku pro sebe a nic neřešit, profesionálové si lépe poradí s různými problémy, jako jsou zarostlé nehty a kuří oka, a bez problémů zvládnou různé dekorativní techniky.

Co je potřeba na domácí pedikúru?

Množství a druh nástrojů a přístrojů potřebných na pedikúru se liší podle způsobu ošetření (rozdíl je zejména mezi mokrou a suchou pedikúrou). Určitě se neobejdete bez kvalitních štípek či kleštiček na nehty, pilníku, nástrojů na péči o nehtovou kůžičku a vhodné kosmetiky. Práci vám výrazně zjednoduší přístroje na pedikúru, jako jsou brusky na nehty a brusky na paty.

Potřebné nástroje můžete zakoupit zvlášť, ale v naší nabídce najdete také praktické sady na pedikúru ve stylovém pouzdře.

Suchá nebo mokrá pedikúra?

Pravděpodobně jste se již setkali s pojmy suchá a mokrá pedikúra. Jaký je mezi nimi rozdíl a jaký způsob je lepší na doma? 

  • Mokrá pedikúra se provádí až po změkčení pokožky v teplé lázni. Při procesu je možné odstranit větší vrstvu kůže, jelikož se používají skalpely, žiletky a seřezávače. Při mokré pedikúře existuje větší riziko zranění a infekce, není proto vhodná například pro diabetiky.

  • Suchá, medicinální, zdravotní nebo také přístrojová pedikúra probíhá bez použití vody, v případě potřeby je pro změkčení pokožky možné použít speciální kosmetiku. K odstranění ztvrdlé kůže se používají brusky, se kterými se snadno naučíte pracovat i doma.

mokrá pedikúra

10 kroků: Návod na domácí přístrojovou pedikúru

Stejně jako si můžete zjednodušit domácí manikúru pomocí brusky na nehty, i domácí pedikúra může být díky vhodným přístrojům snazší, rychlejší a účinnější. Naučte se, jak na přístrojovou pedikúru doma.

1. Dezinfekce chodidel

V první řadě odstraňte starý lak a vydezinfikujte chodidla vhodným přípravkem. Tento krok nikdy nevynechávejte, jelikož jde o důležitou prevenci infekce a s ní spojených potíží.

2. Epilace chloupků

Na prstech nohou i na nártech často rostou výraznější chloupky. Pedikúra je ideální chvíle k jejich odstranění. Můžete použít i žiletku, ale depilace pomocí vosku nebo pinzety má dlouhodobější účinek.

3. Zkrácení nehtů na nohou

Zkraťte nehty na nohou na požadovanou délku. Nehty by neměly svou délkou přesahovat samotný prst, jelikož pak vznikají problémy při nošení bot. Dávejte pozor i na přílišné zkrácení, které může vést k zarostlým nehtům.

Pro zkracování nehtů na nohou použijte speciální kleštičky na nehty nebo štípky.

4. Vytvarování nehtů na nohou

Pomocí vhodného pilníku na nehty dolaďte tvar nehtů. Nehty na nohou se obvykle pilují do rovna, opět kvůli eliminaci rizika zarůstajících nehtů. Jelikož jsou nehty na nohou tužší, ruční pilování může být náročně a zdlouhavé – naštěstí existují praktické brusky na nehty. S jejich pomocí požadovaný tvar získáte raz dva. 

Tip: Naučte se také domácí manikúru s bruskou na nehty

5. Ošetření nehtové kůžičky

Stejně jako u nehtů na rukou, i u nehtů na nohou je třeba pečovat o nehtovou kůžičku. Pro její změkčení můžete použít vhodnou kosmetiku, pomocí dřívka nebo kovového nástroje na zatlačování kůžičky ji odtlačit směrem od nehtů a nakonec nadbytek odstranit pomocí kleštiček či nůžtiček na nehtovou kůžičku nebo speciálním nástrojem na její odstranění.

6. Ošetření plosky chodidel

Plosky nohou a kůži na prstech na nohou zvládnete snadno ošetřit pomocí brusky na nehty s vhodnou fézkou. Při zbrušování tvrdé kůže postupujte opatrně, proces by nikdy neměl být bolestivý. 

přístrojová pedikúra

7. Ošetření hrubé kůže na patách

Pro odstranění tvrdé kůže na patách opět poslouží buď bruska na nehty nebo speciální bruska na paty. Bruska neboli elektrický pilník na paty ztvrdlou kůži odstraní efektivně a pomáhá předcházet jejímu praskání.

Hrubý váleček či kotouč použijte na obzvláště problematickou oblast tvrdých pat. Na jemnou exfoliaci a prevenci praskání a rohovatění postačí jemný nástavec, který je na vyhlazení kůže vhodné použít i po hrubém nástavci.

8. Ošetření zarůstajících nehtů a kuřích ok

K pedikúře patří také řešení nepříjemných problémů, jako jsou zarůstající nehty a kuří oka. Zarůstající nehty můžete řešit tamponádou, kuří oka pak opatrným vybrušováním se speciálním nástavcem na brusku na nehty. S rozsáhlými problémy ale nejlépe pomůže profesionální pedikérka.  

9. Lakování nehtů

Náročnou část pedikúry již máte za sebou. Nyní je proto čas přidat barvu a pustit se do finální péče. Před lakováním celá chodidla očistěte, odmastěte povrch nehtů a postupně naneste podkladový lak, jednu či více vrstev barevného laku a vrchní lak.

Tip: Místo klasického laku použijte gel lak, který po vytvrzení v UV lampě vydrží krásný i několik týdnů.

pedikúra doma jak na to

10. Finální péče

Nakonec použijte vhodnou pečující kosmetiku, jako jsou pečující oleje na nehtovou kůžičku a hydratační krémy. Doporučujeme vyzkoušet krémové pěny Allpresan, které se rychle vstřebávají, účinně řeší různé problémy a vytváří ochrannou bariéru. Hydratační krém nebo pěnu je pro udržení výsledku ideální používat každý den.

Tip: I u suché pedikúry si můžete dopřát peeling a uvolňující lázeň chodidel! Zařaďte je na konec pedikúry před lakováním nehtů.