9 kroků: Jak na domácí manikúru a co potřebujete?

Krásně upravené nehty dělají skvělý dojem na okolí a dokáží nám zvýšit sebevědomí. Právě ruce totiž ukazujeme v podstatě při každém osobním kontaktu a jsou jednou z prvních věcí, kterých si na nás ostatní všimnou. Ať už jste se pro domácí manikúru rozhodli z úsporných důvodů, nebo jen upřednostňujete pohodlí domova, neobejdete se bez správného vybavení. Pojďte se s námi podívat na to, co potřebujete na kompletní manikúru doma a jak na ni.

Manikúra doma nebo v nehtovém studiu

V první řadě si shrneme výhody a nevýhody domácí manikúry vs. návštěvy nehtového studia. Ve skutečnosti má totiž každá varianta něco do sebe a každému bude vyhovovat něco jiného.

Výhody domácí manikúry

  • Pohodlí: Nemusíte se nikam objednávat ani nikam chodit, manikúru zvládnete v pohodlí svého domova.
  • Flexibilita: Není potřeba se vázat na otevírací dobu salónu a nehty si jednoduše upravíte kdykoliv máte čas. 
  • Vlastní tempo: Manikúru můžete teoreticky rozložit i do celého dne a vyplnit volné chvíle mezi jinými činnostmi.
  • Šetření financí: Na začátku je vhodné investovat do kvalitní sady na manikúru, která vám ale vydrží mnoho let bez dalších nákladů za služby profesionálů

Nevýhody domácí manikúry

  • Omezené dovednosti: Pokud nejste zkušenou manikérkou či manikérem, dosáhnout profesionálních výsledků, zejména u složitějších technik, bude náročné a čeká vás hodně zkoušení a učení.
  • Časová náročnost: Domácí manikúra vyžaduje dostatečnou trpělivost, jelikož celý proces může být výrazně delší než návštěva salonu.

Výhody manikúry z nehtového studia

  • Profesionální péče: Postarají se o vás zkušení odborníci, kteří zajistí profesionální výsledky i v případě problematických nehtů nebo náročnějších požadavků.
  • Široká škála možností: Nehtová studia i soukromé manikérky nabízí širokou škálu technik, vzorů a designů, na které doma často nestačí vybavení ani dovednosti.
  • Relaxace a odpočinek: Návštěva nehtového salonu může být příjemnou relaxací, při které se odreagujete od každodenního shonu.

Nevýhody manikúry z nehtového studia

  • Plánování: Do nehtového studia je obvykle potřeba objednat se předem, což samozřejmě vyžaduje určitou dávku plánování.
  • Časová náročnost: Přestože samotná manikúra ve studiu může být rychlejší než doma, musíte připočítat také čas na cestu a případné čekání.
  • Finanční náročnost: Výdaje za pravidelné návštěvy nehtového studia se mohou snadno nasčítat, zejména pokud si dopřáváte náročnou techniku nebo časté úpravy.

manikúra doma vs. ve studiu

Krok za krokem: Návod na domácí manikúru

Na následujících řádcích najdete kompletní návod na domácí manikúru, ve kterém najdete i tipy na všechny potřebné nástroje a další vybavení.

1. Příprava potřebných pomůcek

Hned na začátku si připravte vše potřebné, abyste nemuseli v průběhu úpravy nehtů pobíhat po bytě a hledat jednotlivé nástroje. Potřeby se mohou lišit na základě různých technik, v každém případě si ale připravte následující:

Tip: Abyste nemuseli nakupovat jednotlivé nástroje na manikúru zvlášť, můžete si vybrat jednu z našich sad na manikúru pro ženy nebo pro muže

2. Příprava nehtů

V první řadě je potřeba odstranit vše, co již na nehtech máte. Pokud je necháváte přírodní, stačí ruce pečlivě umýt vodou a mýdlem. V případě laku na nehty sáhněte po odlakovači, u gelových nehtů bude třeba použít speciální odstraňovač nebo gel obrousit.

3. Tvarování a pilování

V případě potřeby nehty nejdříve zkraťte pomocí kleštiček nebo nůžek na nehty. Poté tvar nehtů dolaďte pomocí vhodného pilníku na nehty. Je jen na vás, jestli zvolíte oválný, kulatý nebo hranatý tvar.

Tip: Péči o nehty vám může zjednodušit manikúra pomocí brusky na nehty, která díky různým nástavcům nahradí celou řadu manikúrních nástrojů.

pilování nehtů

4. Leštění nehtů

V případě potřeby můžete povrch nehtů lehce zbrousit a vyleštit pomocí leštícího bloku na manikúru. Leštění zajistí, že lak nebo gel lak vydrží déle, odstraníte ale přírodní oleje a nehet bude náchylnější na poničení. Proto se doporučuje nehty brousit a leštit pouze v případě, že se třepí a odlupují a vždy jen opatrně a jedním směrem.

5. Lázeň pro ruce a nehty

Pokračujte krátkou lázní pro nehty, která změkčí kůžičku a příjemně vás zrelaxuje. Do teplé (nikoliv extra horké) vody můžete kápnout pečující olej nebo trochu tekutého mýdla a poté ruce na několik minut ponořit. 

lázeň na nehty doma

6. Péče o nehtovou kůžičku

Péče o nehtovou kůžičku je velmi důležitou součástí manikúry. Již by měla být připravená díky lázni, můžete ale navíc použít vhodnou kosmetiku na změkčení nehtové kůžičky. Po jejím působení kůžičku jemně odtlačte pryč z nehtů pomocí dřívka nebo kovového nástroje na zatlačování nehtové kůžičky, který najdete i v našich sadách na manikúru. 

Nadbytečnou nehtovou kůžičku můžete také odstranit pomocí kleštiček na nehtovou kůžičku, nůžtiček na nehtovou kůžičku nebo speciálním kovovým nástrojem. Přečtěte si náš článek, ve kterém se podrobně věnujeme péči o nehtovou kůžičku.

Péče o nehtovou kůžičku

7. Lakování nehtů

Pokud chcete nehty nechat přírodní, tento krok samozřejmě přeskočte. Jestli ale plánujete nehty lakovat, nyní je ta správná chvíle. 

  • Nejdříve odmastěte povrch nehtů pomocí odlakovače. 
  • Aplikujte podkladový lak neboli base coat, který chrání nehty před skvrnami, nehet může vyživovat a prodlužuje životnost laku.
  • Aplikujte první vrstvu barevného laku a nechte ji dobře zaschnout. V případě potřeby naneste další vrstvy, vždy ale až po zaschnutí té předchozí.
  • Aplikujte vrchní lak neboli top coat, který zajistí delší trvanlivost laku a dodá krásný lesk a pevnost.

Místo klasického laku na nehty můžete použít také gel lak. Je třeba jej vytvrdit v UV lampě, ale vydrží krásný až 14 dní. S trochou cviku se doma můžete naučit i složitější techniky, jako je modeláž gelových nehtů.

lakování nehtů doma

8. Hydratace a výživa

Nakonec nezapomeňte na pořádnou výživu a hydrataci okolí nehtů a celých rukou. Ideální je kombinace vyživujícího oleje na nehty a nehtovou kůžičku, který doplní hydratační krém na zbytek rukou.

9. Následná péče

Aby nehty vydržely dlouho krásné, je potřeba o ně neustále pečovat. Každý den proto dodávejte kůži hydrataci pomocí vhodného krému na ruce a pro podporu dlouhotrvajícího lesku aplikujte opakovaně vrchní lak.

V případě, že se některý z nehtů zlomí nebo jinak poničí, ihned jej upravte pomocí vhodného manikúrního nástroje. Vše potřebné můžete mít vždy po ruce díky našim cestovním sadám na manikúru.