Jak pečovat o naše ruce aneb co by byl člověk bez rukou? 

Naše ruce mají pořád co na práci. Ranní a večerní péče o tělo, příprava i konzumace jídla, námaha v práci i při našich volnočasových aktivitách, úklid, doteky našich milovaných... Tolik věcí by bez našich rukou nebylo možných! A přesně proto si naše ruce a nehty zaslouží pravidelnou péči. Jak na to?

Jak na pravidelnou péči o ruce?

  • Namočte ruce do teplé vody, která pomůže změkčení a vyčištění kůže i nehtů. Do lázně dejte pár kapek vhodného oleje. Výbornou volbou je například peeling s jojobovým olejem, skvěle ale poslouží také obyčejný olivový olej.
  • Jemně zatlačte nebo odstraňte kůžičku kolem nehtů vhodným manikúrním nástrojem. Kůže kolem nehtů je velmi tenká a má malou ochrannou vrstvu tuku – je proto velmi náchylná na poškození a nedostatečná či nevhodná péče způsobuje náchylnost k drobným poraněním – záděrám. Ty nejenže nevypadají hezky, ale mohou se zanítit a způsobovat nepříjemnou bolest. Pro jejich minimalizaci kůžičku nikdy neupravujte zcela za sucha.
  • Nehty rovně zastříhněte nůžtičkami nebo kleštičkami na nehty na požadovanou délku. Namočení nehtů zajistí snazší stříhání a eliminuje štěpení. Po zastříhnutí nehtů ruce zcela osušte. 
  • Tvar nehtů upravte pilníkem. Doporučuje se pilovat jedním dlouhým tahem a začít ze strany, poté se pohybovat do středu nehtu. Pilujte pouze v jednom směru – vždy od krajů ke špičce. Tip: Zjistěte, jaký tvar nehtů je pro vás ten pravý.
  • Zkontrolujte nehty, zda mají stejnou délku a tvar. Pokud jste spokojeni, použijte olejíček na okolí nehtového lůžka, případně aplikujte vyživující lak na nehty, který dodá potřebné živiny. Nakonec použijte hydratační krém na ruce a nehty.

Extra tipy pro zdravé nehty

  • Starejte se o své manikúrní nástroje. Dezinfekce nástrojů na péči o nehty mezi jednotlivými použitími je stejně důležitá jako pravidelné čištění štětců na make-up – a to ze stejného důvodu – zabránění množení bakterií. Kovové nástroje omyjte mýdlem a vodou a poté vydezinfikujte vatou namočenou v alkoholu.
  • Kvalitní strava má obrovský vliv na stav vašich nehtů. Kvalitě nehtů prospívá zejména červené maso, vejce, ryby, fazole, brokolice a ořechy.

jak pečovat o ruce

  • Používejte ochranné rukavice při práci na zahradě nebo při úklidu, zejména pokud používáte silné čistící prostředky. Prevence je vždy snazší než náprava. 

  • Nepodceňujte noční péči o ruce. Důležité pravidlo je mazat si ruce před spaním. Můžete použít klasický noční či hydratační krém na ruce, ale také kokosový, jojobový či mandlový olej, které je vhodné doplnit i speciální péčí o nehtovou kůžičku. Pro lepší výsledky nasaďte na noc bavlněné rukavice, které pomohou udržet vlhkost a posilují účinky kosmetických produktů. Dopřejte si tyto hodiny klidu – vaše ruce se vám odmění.

Chcete posunout svou péči o ruce na novou úroveň? Naučte se, jak na manikúru s bruskou na nehty. Práci s bruskou zvládne s trochou cviku každý a výsledkem je precizní, rychlá a snadná úprava nehtů.