Jak pečovat o naše ruce aneb co by byl člověk bez rukou? 

 Naše ruce jsou neustále zaneprázdněny organizováním našich životů. Počínaje ranní a večerní péčí o naše tělo, stravu, každodenním používáním v naší práci a při našich volnočasových aktivitách.

Bez našich rukou by nebylo mnoho věcí možných. To je důvod, proč naše ruce a zejména nehty vyžadují pravidelnou péči, aby mohly i nadále dělat svou práci dobře.

Jak na pravidelnou péči?

Péče o nehtovou kůžičku je klíčovým předpokladem zdravého růstu nehtů. Kůže kolem nehtů je velmi tenká a má malou ochrannou vrstvu tuku, takže je velmi náchylná k poškození. Proto hodně lidí trpí na drobná poranění (záděry). Záděry nejenže nevypadají hezky, ale můžou se zanítit a způsobit i bolestivý zánět. Pokud upravujete kůžičku zcela za sucha, výsledkem bude nepěkná záděra.

  • Namočte nehty do teplé vody, aby se vyčistily a změkčily, zvlášť pokud patříte mezi ty šťastné se silnými nehty. Pokud si nehty před stříháním namočíte , budou měkčí, což usnadňuje stříhání a zabraňuje štěpení nehtů. Do lázně dejte pár kapek koupelového nebo arganového oleje , ale můžete použít i obyčejný olivový olej.

  • Potom nehty osušte.

  • Kůžičku kolem nehtů jemně zatlačte ( popř. odstraňte )  k tomu určeným manikúrním nástrojem.

  • Nehty rovně zastříhněte nůžkami na nehty nebo kleštičkami na nehty na požadovanou délku.

  • Upravte pilníkem do požadovaného tvaru. Doporučuje se pilovat jedním dlouhým tahem a začít ze strany, poté se pohybovat do středu nehtu. Pilujte pouze v jednom směru- vždy od krajů ke špičce.

  • Zkontrolujte nehty, zda mají stejnou délku a tvar. Oválný tvar nehty opticky prodlouží. Pak můžete použít olejíček na okolí nehtového lůžka a aplikovat vyživující lak na nehty, který dodá nehtům potřebné živiny. Po dokončení základní manikúry použijte hydratační krém na ruce a nehty.

clanek-jak-pecovat-o-vase-ruce-800-400

Nezapomeňte také:

  • Starejte se o své nehtové nástroje. Dezinfekce nástrojů na nehty mezi jednotlivými použitími je stejně důležitá jako pravidelné čištění štětců na make-up a to ze stejného důvodu- bakterií. Kovové nástroje omyjte mýdlem a vodou a poté vydezinfikujte otřením vatou namočenou v alkoholu.
  • Stravou můžete vylepšit i stav svých nehtů. Abyste posílili své tělo a nehty jezte červené maso, vejce, ryby, fazole, brokolici a ořechy.

  • Používejte ochranné rukavice. Pokud používáte silné čistící prostředky nebo pracujete na zahradě noste rukavice. 

  • Nepodceňujte noční péči. Důležité pravidlo je mazat si ruce před spaním olejem. Můžete použít noční krém na ruce nebo kokosový, jojobový či mandlový. Rukavice pomohou udržet vlhkost. Bavlněné rukavice jsou nejlepší pro všechna roční období. Ráno si opláchněte ruce vodou. Toto ošetření funguje tak, že zpevňuje a regeneruje pokožku vašich rukou a současně zvlhčuje a minimalizuje vrásky. Dopřejte jim tyto hodiny klidu - budete odměněni nádhernýma rukama.