Papírový, kovový nebo skleněný: Jak vybrat nejlepší pilník na nehty?

Pilník na nehty je jednou ze základních pomůcek v profesionálním salonu i při domácí péči o nehty. Jak si ale vybrat vhodný typ a hrubost ze široké nabídky? Je pro vás nejlepší kovový, skleněný nebo snad papírový pilník? A v čem se vlastně liší pilníky na umělé nehty? Vše důležité vysvětlíme v dnešním článku.

Jak vybrat správný pilník na nehty

Při výběru pilníku na nehty záleží na několika faktorech. Jde zejména o:

  • Využití pilníku na nehty
  • Stav a typ nehtů
  • Preference

Výběr se tak může lišit podle toho, jestli pilník používáte na zkracování, tvarování nebo leštění nehtů, zda máte přírodní nebo umělé nehty, ale také jaké jsou vaše preference.

Tip: Nevíte, jak zapilovat nehty? Najděte pro sebe ten správný tvar nehtů v našem průvodci.

pilníky na nehty

Materiály pilníků na nehty

Pilníky na nehty se nejčastěji vyrábí z papíru, z kovu a ze skla. Jaké mají jednotlivé materiály výhody a nevýhody?

Papírové pilníky na nehty

Nejlevnější variantou jsou papírové pilníky na nehty, které jsou vyrobené z lepenky potažené smirkovým papírem. Vyrábí se v mnoha různých hrubostech a prodávají se často v balení po více kusech, jelikož nemají dlouhou trvanlivost.

Výhody papírového pilníku 

  • Nízká cena 
  • Výběr z mnoha různých hrubostí
  • Jednorázové využití pro zachování maximální hygieny

papírový pilník na nehty

Nevýhody papírového pilníku

  • Nízká trvanlivost
  • Musí se často měnit

Kovové pilníky na nehty

Kovové neboli safírové pilníky jsou nejstarším a nejznámějším typem. Jsou vyrobené z kovu a obvykle mají jemnější hrubost. Je u nich velmi důležitý pečlivý výběr, jelikož nekvalitní kovové pilníky mohou ničit nehty. Pilníky z kvalitní oceli jsou však při správném zacházení skvělé.

Výhody kovového pilníku 

  • Dlouhá životnost
  • Rychlá a snadná úprava nehtů
  • Snadné čistění a zachování hygieny
  • Možnost detailního zabroušení a doladění tvaru

Nevýhody kovového pilníku

  • Na velmi jemné nehty mohou být příliš hrubé
  • Riziko lámavosti a třepení nehtů

Skleněné pilníky na nehty

Pilníky vyrobené z broušeného skla patří k nejdražším a v posledních letech také k nejoblíbenějším typům. Jejich povrch je velmi jemný, jsou proto ideální pro úpravu přírodních nehtů, včetně velmi křehkých nebo dětských nehtů.

Výhody skleněného pilníku

  • Lze je mýt a dezinfikovat
  • Jsou velmi jemné a netupí se
  • Nezpůsobují třepení a lámaní nehtů

Nevýhody skleněného pilníku

  • Vyšší pořizovací cena
  • Práce s nimi může trvat déle
  • Jsou křehké a při pádu hrozí rozbití

Leštící pilníky na nehty

Kromě klasických pilníků se můžete setkat také se speciálními typy pilníků, zejména s těmi, které jsou určené na leštění nehtů. 

Leštící bloky na nehty

Leštíci bloky slouží k doladění finálního tvaru nehtů a k vyleštění jeho povrchu. Mají tvar kvádru, dobře se proto drží a snadno se s nimi manipuluje. 

bloček na leštění nehtů

Pěnové pilníky na nehty

Pěnové pilníky umožňují snadnou manipulaci, dobře se přizpůsobí tvaru nehtů a jsou šetrné k nehtovému okolí. Používají se k dobroušení finálního tvaru nebo k vyleštění nehtů. V podstatě se jedná o leštící bloky ve tvaru klasického pilníku.

Leštičky na nehty

Leštičky na nehty mohou mít tvar bloku nebo pěnového pilníku. Jsou určené pro zbroušení a vyleštění přírodního nehtu nebo zaleštění akrylu. Jedna leštička má často několik leštících ploch s různou hrubostí – právě postupem od nejhrubší po nejjemnější dosáhnete dokonalého výsledku.

Tvar pilníku na nehty

Pilníky na nehty se vyrábí v různých tvarech. Každý tvar je určený k určité činnosti, ale výběr ve výsledku záleží zejména na preferencích. Někdo si vystačí při celé manikúře či nehtové modeláži s jedním tvarem, jiní potřebují tři různé tvary. 

Rovný pilník

Rovný pilník je oblíbený pro dílčí úpravy, pro úpravu volného okraje nehtů a pilování finálního tvaru. 

Banán

Pilník ve tvaru banánu má oválný tvar a je vhodný k pilování tvaru nehtu a k opracování povrchu nehtu. Umožňuje šetrnou péči okolo nehtové kůžičky.

Loďka

Pilník ve tvaru loďky je nejuniverzálnější a proto také nejoblíbenější. Z jedné strany je oválný, z druhé rovný a vy si tak snadno vyberete podle činnosti, na kterou se chystáte. 

pilník na nehty loďka

Ovál

Široké oválné pilníky jsou vhodné k opracování velké plochy nehtu, například při přípravě na modeláž nebo při odstraňování starého gelu či akrylu. Využívají se ale také k úpravě tvaru.

Diamant

Pilníky ve tvaru diamantu se používají podobně jako oválné pilníky, ale úzká hrana umožňuje detailnější úpravy a dopilování tvaru.

Hrubost pilníku na nehty

Důležitější než tvar pilníku je jeho hrubost. Hrubost pilníku se určuje číslem na škále od 80 do 4000 s tím, že vyšší číslo znamená jemnější pilník a naopak menší číslo hrubší pilník.

Hrubost 80 – 100

Velmi hrubé pilníky, které se používají na úpravu gelových a akrylových nehtů – na zkracování a odstranění horní vrstvy akrylu či gelu. Nikdy se nevyužívají na přírodní nehty.

Hrubost 180

Středně hrubé pilníky mají velmi flexibilní využití. Sáhnete po nich zejména při zdrsnění povrchu nehtu před aplikací gelu a na tvarování tipů, ale jde také o minimální hrubost pro úpravu přírodních nehtů.

Hrubost 240

Jemné pilníky, které jsou vhodné na úpravu přírodních nehtů a na závěrečné detaily modeláže, jako je odstranění nerovností. Na akrylové nehty jsou již příliš jemné.

Hrubost 400 a více

Nejjemnější pilníky s hrubostí 400 až 4000 se využívají na leštění přírodních a akrylových nehtů.

jak na manikúru pomocí brusky na nehty

Elektrické pilníky na nehty

Jestli si chcete zjednodušit práci, a to zejména při nehtové modeláži, zvažte využití elektrických pilníků neboli brusek na nehty. Podle zvolené frézky je můžete využít jak na přírodní, tak na umělé nehty a zvládnete s nimi vše od zkracování a tvarování nehtů přes jejich leštění až po úpravu nehtové kůžičky nebo odstraňování mozolů a kuřích ok.

Elektrické brusky na nehty se hodí nejen na profesionální použití. Vybírat můžete z mnoha typů i cenových kategorií a při troše tréninku se domácí manikúru pomocí brusky na nehty snadno naučíte.