Dejte sbohem popraskaným a suchým patám!

Co jsou popraskané paty? 

Popraskané paty jsou docela častým problémem nohou. Obvykle jsou způsobeny velmi suchou, zrohovatělou kůží. Jak kůže ztrácí svou elasticitu, zvyšuje se pravděpodobnost vzniku prasklinek na patách. Zpočátku to může být pouze kosmetický problém, trhlinky jsou patrné pouze pocitem napětí a svědění. Pokud s tím ale nic neuděláte, praskliny se mohou prohloubit, způsobit krvácení a silnou bolest při došlápnutí na patu. Léčba se proto musí zaměřit na uzavření trhlin (fisur) a omezení tvorby zrohovatělé kůže. Z dlouhodobého hlediska je nejúspěšnější pravidelná péče hydratačními krémy s obsahem urey, panthenolu, bisabololu, lanolinu a odstraňování přebytečných mozolů, např. pemzou.

 Co jsou trhliny na prasklé patě

Nejčastěji se trhlinky objevují na patách. Protože naše nohy nesou každý den celou váhu našeho těla, jsou vystaveny enormní zátěži. Pokud pokožka na chodidlech trpí nedostatkem vlhkosti, jsou výsledkem drobné prasklinky na okrajích pat. Trhliny mohou být velké od několika milimetrů do několika centimetrů. Vznik fisur se projevují nejdříve pocitem napětí, svědění a citlivostí na tlak v postižené oblasti. Poté se objeví změna barvy a trhlina. Tyto první drobné praskliny nejsou nebezpečné a dají se dobře ošetřit. Nakonec se trhliny ale mohou prohloubit a způsobit krvácení. Čím větší je trhlina, tím je i větší riziko infekce. Otevřené rány navíc představují další riziko rozvoje infekce, které se hojí hůře než původně neškodné trhlinky.

Proč se trhliny na prasklých patách tvoří?

Praskliny se obvykle tvoří, když je kůže suchá a méně elastická. Praskliny jsou často důsledkem přetěžování pat a neustálého tření. K tomu přispívají následující faktory:

  • snížený obsah vlhkosti – suchá a zrohovatělá kůže je méně elastická a více náchylná k popraskání
  • dlouhé stání– kůže kolem pat se přetěžuje, vytváří velký tlak na paty
  • nadváha – tukové polštářky pod patami jsou více namáhány, vytváří nestabilitu kůže v důsledku vysoké hmotnosti a může dojít k prasknutí paty
  • častý kontakt s vodou – voda dehydratuje pokožku a narušuje její rovnováhu; při dlouhodobém pobytu ve vlhkém prostředí mají paty tendenci se vysušovat a hrozí popraskání pokožky.
  • špatná obuv – příliš těsné nebo široké boty, příliš těsné boty podporují tvorbu mozolů, příliš široké boty způsobují vyšší tření a nejsou dobrou oporou pro nohu, otevřené boty více zatěžují kůži na patách
  • častá chůze naboso – kůže se vysušuje
  • suché a chladné počasí
  • různé onemocnění – cukrovka, dermatitida, hormonální výkyvy, lupénka

 

Jak pečovat o popraskané paty

Vzniku popraskaných pat a suché pokožky lze velmi dobře předcházet pravidelnou péčí.

Silnější vrstvy zrohovatělé kůže byste měli pravidelně odstraňovat škrabkou na kůži nebo pemzou. Před tímto ošetřením se doporučuje koupel nohou, nejlépe s přidáním soli do koupele nebo oleje do koupele nohou.  Odstranění mozolů je důležité, protože zabraňuje dehydrataci a nedostatku živin ve spodních vrstvách kůže.

Proti popraskaným patám velmi dobře pomáhají hydratační krémy. Pokožku opět zvláční a napomáhají její regeneraci. Krémy také snižují mechanické namáhání jako je tření. Výživné krémy efektivně ošetří popraskané paty, takže budete mít nohy opět pružné, hladké a bez bolesti. Nejvhodnější jsou pečující krémy s těmito složkami:

Podpořte proces hojení tím, že necháte hydratační krém pečovat o pokožku nohou přes noc. Večer naneste krém nebo mast na chodidla a poté přes ně přetáhněte bavlnění ponožky. Během spánku tělo uvolňuje růstové hormony, které stimulují obnovu buněk.

Za normálních okolností dochází ze zlepšení již po několika dnech. Aby nedošlo k procesu hojení, je důležité abyste si trhlinu nepoškrábali i když může velmi svědit.  

Pokud jsou praskliny již hodně hluboké a bolestivé je zde velké riziko rozvinutí infekce, proto raději navštivte svého dermatologa nebo podiatrickou ambulanci.